Додай свій коментар

На сьогодні на Рівненщині майже 96 відсотків сиріт та позбавлених батьківського піклування виховують у сім’ях. Це найвищий показник в Україні. Також в області сприяють тому, щоб осиротілі братики та сестрички, зрештою, потрапляли в одну сім’ю. Так, нещодавно на Рівненщині створили вже тридцятий дитячий будинок сімейного типу. Тут виховуватимуть 8 дітей. Семеро з них – братики і сестрички з двох родин. Тож тепер вони не розкидані по різних закладах, як буває зазвичай у таких ситуаціях, а живуть усі разом у гарних умовах.
 
«Це діти зі складними життєвими історіями, які багато чого бачили і натерпілися. Тепер же нарешті вони знайшли материнське тепло, - пояснює головний спеціаліст служби у справах дітей облдержадміністрації Наталія Халабова. - Подружжя, яке вирішило створити дитячий будинок сімейного типу, виховує двох дітей і вирішило взяти до себе ще восьмеро - п’ятеро дівчаток та двох хлопчиків. Семеро з них – із двох родин. Це діти віком від 3 до 15 років. Взагалі перед тим, як створити дитячий будинок сімейного типу, подружжя проходить навчання. Враховуючи, зокрема, їх вік, батькам дають рекомендації, яких дітей вони можуть взяти до себе. Тим часом, якщо є осиротілі братики й сестрички, то ми не віддаємо молодших на усиновлення, а старших – у інші заклади, а навпаки намагаємося зберегти це родинне ядро, щоб вони росли разом. Ці діти й так у нелегкій ситуації, а коли вони потрапляють у нову родину разом, то не так страждають і значно легше звикають. У нас чимало сімей забирає до себе братиків-сестричок. У попередні роки були випадки, що на виховання брали одразу 9 або й 11 дітей з однієї родини. Тобто це вже тенденція. Крім того, нещодавно в Дубенському районі створили прийомну сім’ю, яка зараз опікується 4 осиротілими дітьми з однієї родинної групи. Місцева громада купила для них будинок. Цьогоріч прийомну сім’ю створили і в місті Радивилів».
 
Загалом на Рівненщині зареєстровано 1762 дитини, які позбавлені батьківського піклування. Із них 1384 перебувають під опікою. У будинках сімейного типу виховується 202 сироти, а у 59 прийомних сім’ях - 123 дитини зазначеної категорії.

Джерело: День