Додай свій коментар

Відповідно до змін, внесених у січні поточного року до Закону України «Про охорону дитинства», в Україні з 2016 по 2018 рік запроваджується експеримент із здійснення патронату над дитиною. 
Про це повідомила на прес-конференції директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олена Стоялова.
Патронат – своєрідна «швидка» сімейна допомога дитині, - зазначила О.Стоялова. Патронат над дитиною передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатних вихователів. Крім того, в цей же час батьки дитини отримують від фахівців комплексну підтримку у вирішенні сімейних проблем та подоланні складних життєвих обставин. У випадках, коли повернення дитини у свою сім’ю неможливе, для неї ведуть пошук нової родини. 
Послугу патронату над дитиною протягом шести років напрацьовувала благодійна організація «Партнерство кожній дитині» спільно з органами виконавчої влади Києва, Броварів, Білої Церкви та Умані. У 7-ми патронатних сім’ях перебували 80 дітей, більшість із яких повернулись до біологічних сімей. Решту влаштували у сімейні форми виховання. 
Сьогоднішні реалії демонструють непоодинокі випадки, коли діти з різних причин потребують термінового влаштування. Адже у випадку загрози життю і здоров’ю дитини її терміново вилучають із сім’ї, де таке трапилось. Як правило, це відбувається через ухилення від виконання батьківських обов’язків, вчинення насильства у сім’ї або жорстоке поводження з дітьми; коли дитина покинута чи знайдена, коли батьки померли. Може бути і інші причини, коли влаштувати дитину слід за згодою батьків - через їхню хворобу і необхідність у довготривалому лікуванні, реабілітації, проблеми із житлом або коли батьки знаходяться у місцях позбавлення волі тощо. 
У Вінницькій області за результатами І півріччя у 349-ти сім’ях існував ризик соціального сирітства. 
174 дитини перебували в обласних спеціалізованих будинках дитини системи охорони здоров’я, 86 дітей – у центрах соціально-психологічної реабілітації дітей. В області нараховується 127 сімей, у яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків.
За умови функціонування у районах та містах сімей патронатних вихователів діти могли б уникнути влаштування до закладів, оскільки залишилися б у сім’ї. Така модель влаштування дитини дає можливість не відривати її від місця походження та дозволяє спілкуватися з біологічними батьками, з якими фахівці працюють на подолання складних життєвих обставин і повернення дітей у родину.
В умовах децентралізації влади та реформування системи інтернатних закладів функціонування патронатних сімей набуває особливого значення, оскільки дає можливість безпосередньо кожному району та місту задовольняти потреби тимчасового влаштування дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, - наголосила Олена Стоялова.
Патронатним вихователем може бути повнолітня особа (віком від 35 до 60 років для жінок, до 65 років - для чоловіків) з вищою освітою, яка пройшла спеціальний курс підготовки та виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі, щорічно укладаючи договір про надання послуг. Патронатний вихователь має власне або орендоване житло та достатній рівень матеріального забезпечення. Обов’язковою умовою є наявність у патронатного вихователя добровільного помічника із числа членів сім’ї. 
Патронатний вихователь є членом міждисциплінарної команди і свої дії щодо ведення випадку конкретної дитини узгоджує з відповідальними працівниками служби у справах дітей, центрів соціальних служб та іншими дотичними до ведення випадку спеціалістами. 
Термін перебування у сім’ї патронатного вихователя визначається потребами дитини та залежить від складності життєвих обставин, які спричинили влаштування дитини, але не має перевищувати 3 місяці. В окремих випадках його може бути продовжено до 6 місяців.
Фінансування послуги сімейного патронату у 2016-2018 рр. – за рахунок коштів державного бюджету, з 2019 року - за рахунок коштів місцевих бюджетів (районів, міст, об’єднаних територіальних громад).
На утримання влаштованої під патронат дитини нараховується соціальна допомога в розмірі двох прожиткових мінімумів на місяць для дитини відповідного віку.
У рамках експерименту у Вінницькій області заплановано створення в окремих районах області 10 патронатних сімей у 2017 році та 6 сімей у 2018 році.
Фахівці-психологи обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді пройшли спеціальне навчання для підготовки кандидатів у патронатні вихователі.
По завершенню інформаційної кампанії буде здійснено попередній підбір кандидатів у патронатні вихователі.
Джерело: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА