Додай свій коментар

З 10 по 16 липня 2016 року  досвідчені спеціалісти-тренери, які працюють з кандидатами у прийомні батьки, батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу, а також з сім’ями в складних життєвих обставинах підвищували свою професійну компетентність щодо розвитку послуги патронату над дитиною  в Україні. Навчання проводилось Міжнародною благодійною організацією (МБО) «Партнерство «Кожній дитині» на замовлення Міністерства соціальної політики України та за фінансової підтримки Всесвітнього дитячого фонду (Швеція).
 
У зв'язку з прийняттям Закону України № 936-VII від 26.01.2016р. “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми” з 2016 року має створитися мережа патронатних вихователів. Ця модель надання послуги протягом 2009-2016 р.р. була відпрацьована МБО «Партнерство «Кожній дитині» в Київській області та м.Києві, Умані. Завдяки спеціально розробленій програмі підготовки кандидатів у патронатні вихователі майбутні тренери готувалися до виконання своїх професійних обов’язків.
 
Вперше в Україні почалась комплексна  підготовка національних тренерів, які будуть здійснювати відбір та навчання кандидатів у патронатні вихователі.
 
Серед 82-х анкет учасників на конкурсній основі відібрано 20 майбутніх національних тренерів із 14 регіонів України. 
 
Саме ці тренери пройшли конкурсний відбір, співбесіди та були запрошенні на 7-денний тренінг для проходження І етапу. Серед важливих критеріїв відбору - досвід роботи в якості тренера; приналежність до території, яка планує запроваджувати послугу патронату; досвід роботи в соціальній сфері; вища освіта.
 
Під час І етапу підготовки тренери розглянули суть надання послуги патронату над дитиною, ознайомилися зі змінами національного законодавства, структурою та змістом програми підготовки та опрацювали тренінгові модулі програми. Наступними етапами підготовки заплановано відпрацювання тренерських навичок, супервізійні зустрічі, майстер-класи.
 
З майбутніми тренерами робочу зустріч провела  начальник Управління профілактики соціального сирітства Міністерства соціальної політики України Ірина Пінчук. В ході зустрічі  були обговоренні актуальні питання запровадження послуги сімейного патронату, співпраці з місцевими громадами та громадськими організаціями у процесі відбору та підготовки майбутніх патронатних вихователів. Ірина Пінчук звернула увагу на основні критерії відбору та професійні вимоги до кандидатів, а також зазначила, що основним критерієм є  здатність діяти в найкращих інтересах дитини.
 
Протягом серпня – вересня 2016 року в регіонах розпочнуться інформаційні кампанії щодо пошуку кандидатів у патронатні вихователі, сформуються групи і розпочнеться їх підготовка.
 
Джерело: Міністерство соціальної політики України