Додай свій коментар

Сьогодні, 25 листопада, світ відзначає Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками.
 
Це найпоширеніше порушення прав людини в світі. Жорстоке поводження забирає більше життів і набагато частіше перетворює жінок у інвалідів, ніж онкологія, малярія, дорожньо-транспортні пригоди та військові дії разом узяті.
 
17 грудня 1999 Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем ​​боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Історичною передумовою Дню стала подія, що відбулася в 1961 році в Домініканській Республіці. За наказом домініканського диктатора Рафаеля Трухільо були по-звірячому вбиті три сестри Мірабал , які були політичними активістками.
 
Окремою великою темою є і насильство в сім'ї, від якого страждає чимала кількість жінок. Так, наприклад, в Україні, за даними дослідження, кожна друга жінка в Україні потерпає від насильства в сім'ї, 30% з них стали жертвами у віці до 18 років.
 
25 листопада починається кампанія «16 днів активних дій проти насильства по відношенню до жінок»
 
— Насилля проти жінок і насилля в сім’ї не є приватною справою, бо воно шкодить людині і суспільству, тому держави мають активно протидіяти насильству у сім’ї, —  розповідає Катерина Левченко, президент Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна».
 
— За статистикою правоохоронних органів, щорічно реєструється понад 130-150 тисяч звернень за фактом скоєння насильства в сім’ї. І це лише верхівка айсбергу, це не більше 10% фактів. Це дуже серйозне і складне явище, тому що дуже мала ефективність покарання (це громадські роботи і арешт на 15 діб) та відсутні корекційні програми. Потрібно не карати кривдника, а перш за все вчити його змінювати свою поведінку, бо особливість насилля в сім’ї в тому, що жінки, попри все, не хочуть розлучатися зі своїми чоловіками. Це відрізняє злочини такого типу від інших кримінальних злочинів. Акція «16 днів проти насилля» є важливою, бо вона має піднімати свідомість громадян, вчити поведінці. Держава має звертати увагу органів місцевого самоврядування на те, що зроблено, для того щоб зупинити насилля,  — додає пані Катерина.