Додай свій коментар

Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба взяв участь у засіданні круглого столу комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я на тему “Паліативна допомога дітям: право на отримання медичної допомоги та знеболення”, передає УНН з посиланням на портал Президента України.
 
М.Кулеба зазначив, що питання розвитку системи надання паліативної допомоги дітям є надзвичайно актуальним в контексті реформування системи охорони здоров’я.
 
За його словами, паліативна допомога дітям - це крок до цивілізованого суспільства.
 
“Задля розвитку системи надання паліативної допомоги дітям в Україні, сьогодні вкрай важливо провести глибокі наукові дослідження щодо нозологічних, соціальних, психологічних та інших особливостей паліативного стану дітей, внести в обов’язковому порядку відповідні зміни у медичні стандарти і протоколи, виробити єдиний підхід, з рахуванням думки батьків, благодійних та громадських організацій, щодо розробки та затвердження типових моделей закладів паліативної допомоги для дітей”, — зазначив М.Кулеба.
 
За даними Уповноваженого, в Україні протягом 2015 року понад 30 тисяч дітей потребували паліативної допомоги.
 
Він також додав, що в процесі деінституціалізації інтернатних закладів існуючі інтернати повинні стати центрами реабілітації та надання паліативної допомоги дітям.
 
“В процесі деінституціалізації інтернатних закладів, який зараз розпочинається в Україні, я бачу перспективи розвитку надання паліативної допомоги дітям через поступову зміну ідеології існуючих інтернатних закладів, що опікуються важкохворими дітьми, які в перспективі мають бути реформовані із закладів інтернатного типу на потужні центри реабілітації та надання паліативної допомоги дітям”, — сказав М.Кулеба.
 
Нагадаємо, як повідомляв УНН, в Україні паліативної допомоги потребують не менше 17 тис. дітей, які проживають у сім’ях.
 
При цьому лише в столиці кількість дітей, яким потрібна паліативна допомога сягає 1000 осіб.
 
Як зазначили низка експертів, в Україні відсутні дитячі форми знеболюючих препаратів для паліативних пацієнтів.
 
Відповідно, знеболити дитину можна лише за допомогою ін’єкцій, тоді як у західних країнах для таких потреб передбачені таблетовані форми, також ліки у вигляді цукерок чи пластирів.
 
При цьому доступ паліативних хворих до знеболення в Україні вкрай низький.
 
Фахівці переконані, що паліативні пацієнти помирають у муках через стереотипне мислення українських лікарів.
 
Адже медики все ще бояться виписувати нарковмісні ліки таким хворим, тому що раніше піддавалися постійному тиску з боку правоохоронців, зокрема.
 
Разом з тим, експерти наголошують, що опіоїдні ліки — це не наркотики у звичному для більшості розумінні цього слова. Такі ліки служать аби знеболити людину, а не викликати у неї токсичний ефект. Більше того, опіоїди не викликають звикання.
 
Так, за словами голови комісії Громадської ради при МОЗ України з питань благодійності у сфері охорони здоров’я Лариси Лавренюк, перевести пацієнта, який приймає опіоїдні ліки на інше знеболююче досить легко і відбувається це без жодних токсичних чи наркотичних наслідків.
На переконання експерта, для руйнування хибних уявлень про знеболення потрібно проводити просвітницьку роботу.
 
“Взагалі ліки, які використовуються при знеболенні, той же морфін — це, скажімо так, не той наркотик. Скажу інакше — в паліативній допомозі слово наркотик взагалі не використовується. Немає місця для слова наркотик. Це опіоїдний анальгетик, він не призводить до тієї залежності, до якої призводять наркотики”, — зазначила Л.Лавренюк.
 

Джерело: УНН