Додай свій коментар

У Києві стартував велотур «Україна та світ без сиріт» з метою привернення уваги до проблем дітей в інтернатах.

До країн Європи велосипедисти відправились з Хрещатика. В акції взяли участь колишні вихованці інтернатів разом з сім’ями. Найменшому учаснику 8 років.

На прес-конференції 5 липня організатори велотуру розповіли, що хочуть, щоб в кожної української дитини були батьки, а потреби в інтернатах не вникало.

Команда всеукраїнської громадської організації «Україна без сиріт» наголошує, що це не перший велотур. У довоєнний період велосипедисти подолали близько 15 000 км.

За словами Уповноваженого Президента з прав дитини Миколи Кулеби, в Україні зараз більше 700 інтернатів, більше 100 тисяч дітей знаходяться в цих закладах. Він наголосив, що дітям краще жити в сім’ях, а не без батьків.

Перебування в інтернатах Микола Кулеба назвав комуністичною системою, яку треба декомунізувати. Зараз він займається розслідуванням сексуального насильства в одному з інтернатів, де розслідують справу кримінального насилля.

«Не буває гарних інтернатів. Якщо у Вас є ще цей міф, що якийсь інтернат може бути гарним, то це неправда. Добрих інтернатів немає. Тому що система так побудована, що вона все одно буде руйнувати і травмувати психіку дитини, розвиток. Насильства дуже багато там», — зауважив Микола Кулеба.

На його думку, велопробіг покаже не лише українському суспільству, що для дитини природнім є проживання у сім’ї для її розвитку, щоб гідно зростати.

Володимир Чернов, який виховувався в інтернаті, наголошує, що діти повинні жити у сім’ях. Він вважає, що треба також підтримувати тих, хто став випускником з інтернату, а їм потрібен наставник.

«Коли я випускався з інтернату, я боявся. Тому, що я не знав куди йти. Ті, хто випускається, починають торгувати собою, красти. Треба, щоб були певні програми. Я хочу, щоб кожна дитина росла у сім’ї», — наголосив Володимир Чернов.

Команда велотуру проїде через Київську, Житомирську, Рівненську, Волинську, Львівську області, а далі через 10 країн Європи.

Завершити поїздку планують в Німеччині у вересні. А наступного року вже з Німеччини планують організувати ще один велотур країнами ЄС.

20-річний Дмитро Карлаш зазначив, що хоче на побувати у кожній країні світу.

«Я їду вже третій етап. В нас є мрія об’їхати весь світ. Їдемо у велотур із закликом підтримки дітей-сиріт. Ми хочемо, щоб кожна дитина жила у сім’ї».

 

Мая Голуб з Києва для «Громадського радіо»