Add new comment

На минулому тижні на полтавщині провели навчання для начальників служб у справах дітей рда, виконкомів міських та районних у містах рад, районних адміністрацій, директорів міських та районних центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, фахівців з соціальної роботи отг з питань запровадження в області послуги патронату над дитиною як альтернативної форми сімейного виховання та соціально-психологічної реабілітації дітей.
 
Захід організований службою у справах дітей облдержадміністрації спільно з обласним центром соціальних служб сім’ї, дітей та молоді, національним тренером МБО «Партнерство «Кожній дитині», повідомляють в ОДА.
 
Як зазначила начальник служби у справах дітей Полтавської ОДА Інна Конончук, курс України на європейську інтеграцію вимагає перегляду пріоритетів державної політики у сфері охорони дитинства, впровадження успішних підходів із світової практики захисту прав дітей, які базуються на забезпеченні прав і найкращих інтересів дитини, спрямовуються на підтримку сім’ї, створення умов для виховання та розвитку дітей у сім’ї або середовищі, максимально наближеному до сімейного.
 
«Держава вживає заходів для популяризації важливості виховання та розвитку дитини, ролі територіальної громади у забезпеченні найкращих інтересів дитини, неприпустимості розлучення дитини з батьками через особливості її розвитку, негативних наслідків інституційного догляду та виховання для дитини і суспільства в цілому», – наголосила Інна Конончук.
 
Вона також поінформувала, що розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09.09.2017 № 526-р схвалено Національну стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки та план заходів з реалізації її І етапу. Цю стратегію розроблено з метою зміни існуючої системи інституційного догляду та виховання дітей, яка не відповідає реальним потребам дітей та сімей з дітьми, і створення умов для повноцінного виховання та розвитку дитини в сім’ї.
 
Однією із альтернативних форм влаштування дітей є патронат над дітьми. Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини. Якщо ж повернення у рідну сім’ю буде неможливим, для дитини підберуть альтернативні форми сімейного виховання – усиновлення, опіка/піклування, прийомна сім’я чи дитячий будинок сімейного типу.
 
Детальніше про сімейний патронат можна дізнатись на безкоштовній гарячій лінії 0 800 50 40 42.

 
Джерело: Новини Полтавщини