Add new comment

Група народних депутатів розробила законопроект, що надає пільги дітям переселенців і учасників АТО.
 
Це законопроект № 6760 "Про внесення змін до Закону України " Про соціальний захист дітей війни" щодо пільгового забезпечення дітей внутрішньо переміщених осіб і дітей осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в районах проведення антитерористичної операції і віднесення їх до категорії дітей війни" зареєстрований в парламенті 18 липня і 20 липня був наданий для ознайомлення в комітети. 
 
У законопроекті пропонується, дітям переселенців та дітям військових, які брали безпосередню участь у проведенні АТО, надати статус дітей війни.
 
"Якщо раніше визначення "діти війни" у нашій державі чітко асоціювалось з поколінням, яке народилось напередодні та під час Другої Світової війни, то сьогодні – це зовсім інша вікова категорія. Прикметно те, що сьогодні діти війни – це уже не старше (тобто сформоване) покоління, а покоління, яке лише проходить етап соціалізації, етап формування внутрішнього "я" і майбутнього зовнішнього, колективного "ми"..", - йдеться у пояснювальній записці.
 
Депутати також пропонують розширити перелік пільг, які будуть надаватися дітям війни. До вже існуючих пільг хочуть додати безкоштовний проїзд, безкоштовне харчування в навчальних закладах, вступ поза конкурсом до вищих навчальних закладів і ПТУ, безкоштовні квитки в театри і путівки в санаторії.
 
Метою внесення даних змін є захист дітей в зв'язку з анексією АР Крим і військовими діями на території Луганської та Донецької областей. Дитячий фонд Організації Об'єднаних Націй (ЮНІСЕФ) повідомляє, що внаслідок бойових дій на Донбасі постраждали 1 млн. дітей. З них 22 тисячі й досі проживають на лінії зіткнення. За офіційними даними, 68 дітей загинули, 186 отримали поранення за час конфлікту.

Джерело: Центр інформації про права людини