Додай свій коментар

12 червня 2017 року, в рамках пілотного проекту, в Україні запрацювали мобільні групи по протидії домашньому насильству «ПОЛІНА», і сьогодні є перші результати їх роботи. Нагадаємо, що зараз проект працює у Дарницькому районі, м. Києва, Малиновському районі, м. Одеси та м. Сєвєродонецьк, Луганської області, а до середини 2018 року його планується масштабувати на всю територію України.

«За місяць від старту проекту до поліції надійшло 376 звернення з приводу вчинення насильства в сім’ї, на виклики мобільні групи здійснили 341 виїзд, складено 115 адміністративних протоколів та винесено 54 офіційних попереджень, прийнято 43 заяви від потерпілих, а також порушено 4 кримінальні провадження проти кривдників», - поінформувала заступник міністра внутрішніх справ України з питань європейської інтеграції.

Одним із інноваційних підходів в роботі мобільної групи Дарницького УП також, стало інспектування сімей, які стоять на обліку, разом з представниками управління у справах сім’ї, молоді та спорту і центром соцслужб для сім’ї дітей та молоді у комплексі зі спільним чергуванням.

«Це нововведення, які ми будемо досліджувати протягом наступних місяців. Якщо вони покажуть свою ефективність, то далі ми їх впроваджуватимемо й в інших областях. Це перша практика, коли поліція та соціальні служби працюють спільно, і ми віримо в її ефективність. Спочатку має бути профілактика, а вже потім реагування. Проте головною проблемою на сьогодні залишається відсутність відповідного законодавства, яке б дозволило карати кривдників. Адже багато випадків домашнього насильства розвиваються за сценарієм, коли мобільна група та інші служби спрацьовують на 100% - виїжджають, реагують, і, фактично, передають порушника у відповідні інстанції аби справа дійшла до суду, але в результаті він все рівно опиняється на волі», - підкреслила Анастасія Дєєва.

За її словами, перші результати ефективності роботи мобільних груп є досить високими, і коли пілотний проект буде імплементовано на всю територію України, то ці цифри будуть якісно іншими. «Але тут справа не лише за «ПОЛІНою», тому ми дуже сподіваємося, що вже в найближчий час Україна ратифікує Стамбульську конвенцію, яка не лише надасть поліцейським реальні інструменти для роботи, а й позбавить необхідності щоразу захищати наших співробітників у судах, адже під час виконання службових обов’язків задля захисту постраждалих їм нерідко доводиться застосовувати зброю», - зазначила заступниця Міністра.

«Якщо відчуваєте, що вдома вас контролюють чи обмежують вашу свободу, принижують та позбавляють права приймати самостійні фінансові рішення, шантажують дітьми або завдають вам фізичної шкоди – не сумнівайтеся, дзвоніть в поліцію, ми відреагуємо. Навіть якщо  «ПОЛІНи» немає у вашій області – все одно дзвоніть 102. Домашнє насильство має бути покараним», - наголосила Анастасія Дєєва.

Джерело: МВС