Додай свій коментар

На замовлення Міністерства соціальної політики України та за фінансової підтримки World Childhood Foundation (Швеція) проведено перший етап підготовки унікальної групи національних тренерів, які з вересня 2016 року розпочнуть проводити навчання сімей-кандидатів у патронатні вихователі за спеціальною програмою, розробленою Партнерством «Кожній дитині».
 
Групу було сформовано шляхом конкурсного відбору, у процесі якого спеціалісти Партнерства отримали й розглянули заявки від 82 кандидатів та обрали 20 тренерів з 14 регіонів України. Серед них – спеціалісти обласних та міських центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, представники громадських організацій, що залучені до процесу навчання кандидатів у прийомні батьки, опікунів, вихователів ДБСТ.
 
Під час першого етапу підготовки, за підтримки досвідчених тренерів Партнерства учасники крок за кроком познайомилися з послугою сімейного патронату, засвоїли алгоритм її впровадження та фінансування, розглянули структуру програми підготовки кандидатів у патронатні вихователі, мету та завдання кожного з її модулів, визначили компетентності, які важливо сформувати у кандидатів.
 
Семиденну програму навчання учасники оцінили дуже високо. Вони відмітили, що знання, вміння та досвід, які вони отримали, є дуже важливими для того, щоб стати справжнім майстром у підготовці кандидатів. «Тренінг проходив у інтенсивому темпі, який вимагав 200% віддачі, - написала у своєму відгуку Катерина Урсол, учаснця з Канева. -Це трохи виснажує, але подібний темп активізує всі процеси для плідної роботи».
 
Однією з важливих складових тренінгу також було об’єднання учасників у команду. «Група підібрана дуже класно, хочеться ще спільних зустрічей», - зазначила Оксана Дубравіна, залучений тренер Партнерства.
 
На завершення навчання, тренери зустрілися з патронатними вихователями: Наталею та Євгеном Дудко (м. Бровари) та Наталею Базильчук (м. Київ). «Живе спілкування з патронатними сім’ями розкрило секрети послуги та допомогло нам сформувати образ нового професійного партнера», - поділилися учасники.
 
Крім того, тренінг відвідали начальник управління профілактики соціального сирітства Міністерства соціальної політики, Пінчук Ірина Миколаївна, та заступник директора МБО «Партнерство «Кожній дитині», Кияниця Зінаїда Петрівна. Ірина Миколаївна звернула увагу на основні критерії відбору та професійні вимоги до кандидатів, а також зазначила, що приорітетом має бути «здатність діяти в найкращих інтересах кожної дитини, яка потребує захисту та підтримки»«Нині можна з впевненістю сказати, що сформувалась команда активних, ініціативних, досвідчених професіоналів, які точно знають хто має бути патронатними вихователями і чому їх потрібно вчити», – зазначила Зінаїда Петрівна.
 
У серпні 2016 року у регіонах планується початок інформаційної кампанії щодо пошуку кандидатів, а з вересня підготовлені  Партнерством «Кожній дитині» тренери розпочнуть виконувати державне замовлення щодо підготовки патронатних вихователів.
Для довідки:
В України послуга сімейного патронату пілотується МБО «Партнерство «Кожній дитині». Починаючи з 2009 року у рамках проекту «Сімейний патронат: запровадження кращих практик альтернативного догляду дітей, які тимчасово залишилися без батьківського піклування» створено 7 патронатних сімей у м. Києві (2 сім’ї), Київській області (4 сім’ї) а також у м. Умані (1 сім’я). Після прийняття Закону України № 936-VIII від 26.01.2016р. послуга сімейного патронату впроваджуватиметься на національному рівні в якості державного експерименту.

Джерело: Партнерство кожній дитині