Add new comment

Напередодні безвиза багато українців вже планують сімейні поїздки в Європу, і найпопулярніше питання на форумах — як правильно оформити документи на дитину. 
 
ПАСПОРТНЕ ПИТАННЯ.

Тим, хто планує безвізову подорож з дітьми найближчим часом, потрібно потурбуватися оформленням біометричного закордонного паспорта для малюка. Якщо дитина старше 16 років, він може самостійно зробити документ на 10 років. Для всіх, хто молодше, біометрика оформляється на чотири роки. При цьому відбитки пальців юні мандрівники починають здавати тільки з 12 років, а ставити підпис у документі — з 14. Що стосується фото, то дітей старше 12 років і дорослих, фотографують у сервісних центрах, а тим, хто молодший, дозволяють приносити вже готове фото з собою. Але один з найбільш важливих нюансів, які варто врахувати при оформленні біометрики для дитини: з 14 років такий документ оформляють тільки при наявності ID-паспорта.
 
"З настанням 14-річчя дитини у вас просто не приймуть документи на закордонний паспорт, поки дитина не оформить внутрішній паспорт. Потрібно враховувати, що термін його оформлення — приблизно 20 днів", — зазначають у представництві ЄС в Україні. Інший стандартний пакет документів: свідоцтво про народження, квитанція про оплату послуг, ідентифікаційний код (якщо є), старі проїзні документи (якщо є), довідка про українське громадянство (якщо один з батьків іноземець). Ціна питання стандартна — 557 грн звичайний (за 20 робочих днів) та 810 грн — строковий (7 робочих днів).
 
ПРОЙТИ КОРДОН.

Правила для юних безвізових мандрівників такі ж, як і для дорослих: на кордоні з вимогою потрібно буде показати зворотний квиток, бронь готелю, наявність коштів на кожен день подорожі в ЄС і пояснити мету поїздки. Підлітки старше 16 років можуть подорожувати самі, а ті, хто молодший, можуть виїжджати з країни тільки в супроводі дорослих. Якщо з дитиною їде один з батьків, при собі потрібно мати згоду другого, завірене нотаріусом. "Якщо один з батьків не хоче підписувати згоду, то спір вирішується в судовому порядку. Головне — довести, що виїзд за кордон відбувається в інтересах самої дитини", — зазначається у правилах проходження кордону. Без цього дозволу можна обійтися, якщо один з батьків іноземець, помер, позбавлений батьківських прав або пропав без вісті. Однак потрібні документи, що підтверджують це.
 
Тим самим маленьким українцям, які подорожують без дорослих (змагання, поїздка з класом), доведеться на кордоні показати дозвіл від обох батьків, де будуть вказані дати поїздки та країна, в яку зібралося чадо. Також можуть запитати дані супроводжуючого, якщо такий є, якщо ж ні — послугу супроводу можна замовити практично у всіх авіаперевізників за доплату. Ціна питання — від $25 до $95, в залежності від дальності польоту і наявності пересадок.
 

Джерело: Ukr.Media