Add new comment

Хороші новини! Верховною Радою підтримано законопроект №4970 “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо оплати послуг патронатних вихователів)”. Про це повідомляє на своїй сторінці Микола Кулеба, Уповноважений Президента України з прав дитини.
 
Таким чином здійснено важливий крок у напрямку впровадження на державному рівні послуги сімейного патронату над дитиною, а саме: на законодавчому рівні закріплено оплату праці патронатних вихователів (за рахунок державної субвенції місцевим бюджетам) та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя.
 

Сімейний патронат для України – можливість зменшити рівень потрапляння дітей до інтернатних закладів. Завдяки цій послузі у дітей, чиї сім’ї опинилися у складних життєвих обставинах, буде можливість уникнути травмування як від перебування у інтернаті, так і від впливу сімейної кризи. Завдяки сім’ям патронатних вихователів, ці діти зможуть залишатися у безпечному сімейному середовищі та повернутися до біологічної родини після подолання ними тимчасової скрути, або ж бути усиновленими (у тому випадку, якщо повернення виявиться неможливим).
 
У січні цього року започатковано державний експеримент із запровадження цієї необхідної послуги у всіх регіонах України (Законом України 936 від 26.01.2016). Наразі такі тимчасові сім’ї доступні лише у трьох регіонах нашої держави: м. Києві, Київській та Черкаській областях. Законопроект №4970 є складовою поступового процесу прийняття усіх законодавчих та підзаконних актів, необхідних для того, аби послуга запрацювала в усіх регіонах України.
 
Дуже дякую Президенту України, який не зважаючи на велику кількість важливих питань, поставлених на розгляд ВР, дав доручення, щоб даний законопроект був розглянутий першочергово і патронатні родини у новому році змогли отримувати виплати.
 
Також вдячний всім 278 депутатам, які підтримали законопроект (особливо Артуру Герасімову, Мария Ионова (Mariya Ionova), які долучилися до опрацювання і підтримали проект Закону), а також Міжнародній благодійній організації Партнерство “Кожній дитині” (Partnership for Every Child / Кожній дитині), яка ініціювала та запроваджувала послугу в Україні.

Джерело: Уповноважений Президента України з прав дитини

Що ж таке сімейний патронат та як стати патронатним вихователем ви можете дізнатись за телефоном гарячої лінії 0 800 50 40 42. Дзвінки безкоштовні!