Додай свій коментар

Сексуальна експлуатація та насильство (СЕН) є серйозною проблемою, з якою, на жаль, ми стикаємося як і у мирний час, так під час війни та конфліктів.  Вона може проявляти у різних формах та проявах. Однак під час війни небезпека насильства може йти не тільки від військових. Вразливим становищем осіб під час війни чи гуманітарної кризи можуть скористатися окремі співробітники міжнародних, громадських, волонтерських організацій, які надають допомогу постраждалим особам. При цьому співробітники таких організацій та отримувачі допомоги (бенефіціари) опиняються у нерівному становищі, оскільки останні залежать від такої допомоги.

Аби вжити всі можливі заходи для боротьби з СЕН, важливо знати та правильно ідентифікувати таке сексуальна експлуатація чи сексуальна наруга, а також розуміти їх ознаки!

Сексуальна експлуатація - будь-яке фактичне зловживання чи спроба зловживаннявразливим становищем, владою чи довірою з метою отримання вигоди шляхом сексуальної експлуатації іншої особи. Тобто постраждалій особі пропонується надати сексуальні послуги в обмін на продукти харчування, активи, доступ до послуг, навчання, працевлаштування чи інші переваги.

Сексуальна наруга – вчинення дій чи погроза вчиненням дій сексуального характеруіз застосуванням сили, у нерівних умовах чи в умовах примусу, включно з безконтактноювзаємодією та вчиненням діянь сексуальної наруги у кіберпросторі. Будь-які дії сексуального характеру з залученням дітей є сексуальною наругою.

ООН прийняла та реалізує політику нульової толерантності до сексуальної експлуатації та наруги. Дана політика передбачає суворі міри відповідальності щодо всіх співробітників, включаючи персонал агенцій ООН, залучений персонал та партнерські організації, як на міжнародному, так і на місцевому рівні, за вчинення відповідних дій. ВГО «Магнолія» як організація, яка багато років співпрацює з різноманітними структурами ООН, також впроваджує таку політику.

Якщо Ви безпосередньо постраждали, стали свідком або маєте підозру щодо вчинення відповідних дій з боку співробітників міжнародних, національних чи місцевих громадських організацій, не мовчіть. Негайно повідомляйте про небажані натяки, спроби та дії сексуального характеру: seareferral@un.org