Додай свій коментар

Заручники карантину. 42 тисячі дітей з інтернатів повернулися до своїх неблагополучних батьків із інтернатів. Таке рішення ще на початку карантину прийняв уряд.

Самі сім’ї на готовність прийняти дитину не перевірили. При цьому існував високий ризик того, що діти знову потраплять у складні життєві обставини, більше того - стануть жертвами насилля.

Дотримання прав дітей у таких родинах почали вже перевіряти постфактум, повідомили у Міністерстві соціальної політики,  відповівши на запит «Магнолії-ТВ».

Як з’ясувалося, упродовж карантину, місцеві соцслужби здійснювали моніторинг ситуації в сім’ях дистанційно. Зокрема проаналізували списки дітей,  надані інтернатними закладами, та виявили родини, в яких є високі ризики поганого утримання дитини.

Таким чином, дітей, які потрапили у складні життєві умови, назбиралося понад 3 тисячі.

У міністерстві зазначили, що усі проблеми, які могли виникнути у проблемній родині, та, чи дитина доглянута і забезпечена всім необхідним, з’ясовували онлайн або по мобільному. При цьому чи є у родинах телефони та інтернет зв’язок на разі не повідомляється

«Забезпечено спілкування( онлайн, телефон) та консультації  з дитиною, її батьками, іншими законними представниками, особами, в сім’ї яких виховується, щодо стану забезпечення потреб дитини, наявних проблем у сім’ї, необхідної допомоги, відповідального ставлення батьків до виконання своїх обов’язків по догляду та вихованню дитини», - йдеться у відповіді на запит.

Також у міністерстві прозвітували, що соцслужби підтримали проблемні родини, зокрема забезпечили їх продуктовими наборами.

Відомо, що кілька десятків дітей все ж таки вдалося повернути до інтернатів через кричущі умови,  решті  - намагаються  допомогти соцслужби та волонтери.

Водночас, не зважаючи на послаблення карантину, про повернення дітей до інтернату наразі не йдеться.

«Питання щодо забезпечення  прав дітей в умовах карантину перебуває на контролі Мінсоцполітики», - запевнили у відомстві.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - https://missingchildren.org.ua/content/pidtrimati-sluzhbu-rozshuku-ditey