Додай свій коментар

Підтримай петицію на захист героїв! Зателефонуй на гарячу лінію 0-800-50-40-42 (безкоштовно), назви своє ім'я та місто - і твій підпис буде зараховано!

Байрам Мамедов та Гіяс Ібрагімов наважились критикувати державу в найбільш публічний спосіб. Вони намалювали зухвале повідомлення на пам’ятнику колишньому президенту Азербайджану – якраз напередодні його дня народження. Наступного дня, 10 травня 2016 року, їх арештували та ув’язнили на підставі сфабрикованих обвинувачень у незаконному обігу наркотиків. Обох побоями змусили «зізнатись» у зберіганні героїну. В разі засудження, їм загрожує багаторічне ув'язнення.

Вони висловили протест у єдиний відомий їм спосіб. Студенти Байрам Мамедов та Гіяс Ібрагімов, котрим увірвався терпець через все більшу авторитаризацію держави, залишили сердите повідомлення на пам’ятнику колишньому президенту Азербайджану, чий син зараз керує державою.

Хлопці залишили напис «Зі святом рабів!» – гра слів із фразою «Зі святом квітів!», котре святкується 10 травня, у день народження колишнього президента. 9 травня 2016 року вони розмістили фото графіті у мережі Facebook. Їх арештували вже через декілька годин і висунули обвинувачення у зберіганні наркотиків.

Байрам та Гіяс стверджують, що наркотики були підкинуті поліцією. Той факт, що вони були арештовані незадовго після того, як зробили графіті на пам’ятнику, а також те, що допитували їх тільки про графіті, викриває всю суть офіційних обвинувачень: вони є повністю сфабрикованими.

Обох чоловіків жорстоко били та змусили дати неправдиві зізнання. «Вони зняли з мене штани та погрожували, що зґвалтують мене кийком», пише Байрам із в’язниці. «Я був змушений «зізнанатися» та підписати заяву, написану ними».

Байраму та Гіясу загрожує багаторічне ув'язнення — і все це через пост у Facebook із критикою уряду.