Додай свій коментар

Співголова ГО «Права справа» Дмитро Снєгірьов називає розповідає про бойовиків, які рекрутують дітей під час збройного конфлікту.
 

Дмитро Тузов: Розкажіть про ситуацію, що склалась.
 

Дмитро Снєгірьов: Залучення дітей до участі в збройних формуваннях — порушення як національного, так і міжнародного законодавства. Це військовий злочин. На території «ЛНР» існують вишкільні табори для дітей від 10 до 16 років. Українська сторона не залучає дітей до участі у бойових діях. А з боку бойовиків це зафіксовано — є конкретні докази, що підтверджують участь неповнолітніх в бойових діях. Діти виступають в якості мінерів, їх піддають тортурам, змушують збирати розвідувальну інформацію, використовують як снайперів, саперів, для перевезення контрабанди. Це також зафіксовано і міжнародними спостерігачами. Декому навіть посвідчення ополченця видають. Це вже не гра, не «зарніца».
 

Наталя Соколенко: Що мали на увазі журналісти, коли говорили про залучення дітей з українського боку?
 

Дмитро Снєгірьов: Йде мова про вишкільні табори полку «Азов», де навчають певним елементам поводження з вогнепальною зброєю та мілітарному вишколу. Але не можна проводити паралелі з бойовиками, які промивають дітям мізки через ідеологію та релігію. Там є навіть такі собі дитячі підрозділи православного джихаду, як і ІДІЛі. Окрім таборів на Донбасі, якими опікуються «міністерства» бойовиків, є ще літні табори відпочинку при школах, куди залучаються бойовики.
 

Дмитро Тузов: Чи можна це зупинити?
 

Дмитро Снєгірьов: Потрібно вирішити, що ми робитимемо з Донбасом. Якщо ми ще рік затягнемо, ми отримаємо в лавах бойовиків вмотивованих людей, що прийдуть на зміну цим заробітчанам. Це ті діти, що пройдуть мілітарний вишкіл в тих таборах.

В Україні є вишкольні табори, куди залучають дітей віком від 15 років, коли дитина психологічно сформувалась, в бойовиків набирають з 10 років. На «тій» стороні залучають ще й дівчат, і це додаткова проблема.

Джерело: Громадське радіо