Українське законодавство щодо дітей наближається до європейського

Кілька тижнів тому президент підписав Закон № 936 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми».

«Неправильно донедавна трактували в нас навіть Конвенцію ООН про права дитини. Вітчизняне законодавство пронизане тим, що права дитини потрібно захищати, тоді як у європейському акцентовано на тому, що ці права слід забезпечити, охороняти, а захищати слід конкретного малюка в конкретній ситуації, — зазначила Зінаїда Кияниця – заступник директора Міжнародної благодійної організації «Партнерство кожній дитині».

Згідно з європейським законодавством – підтримати дитину, потрібно передусім підтримати сім’ю, в якій її виховують. І тільки якщо врятувати родину справді неможливо — забирати звідти дитину і влаштовувати в інші структури виховання.

На думку фахівця, те, що в українське законодавство повернулося поняття «діяти в найкращих інтересах дитини» - великий крок уперед. Це означає, що система прийняття рішень щодо неповнолітніх має ґрунтуватися на задоволенні індивідуальних потреб дитини відповідно до її віку, статі, стану здоров’я, особливостей розвитку, життєвого досвіду, родинної, культурної та етнічної належності.

Віднині під час прийняття рішень щодо дитини слід враховувати її власні думки з цього приводу, якщо вона досягла такого віку і рівня розвитку, що може їх висловити.

MAGNOLIA.ORG
за інформацією Урядовий кур'єр

Додай свій коментар