Дітям дозволили самостійно звертатися до Комітету ООН

Діти зможуть самостійно звертатись до Комітету ООН, якщо їх права порушили.  Верховна Рада України ухвалила відповідний закон. Новий документ про права дітей досліджували журналісти телекналу «ЧП.INFO».

Якщо держава порушить будь-яке право дитини, закріплене в Конвенції – на охорону здоров'я, на соціальне забезпечення, на освіту, тощо - дитина або її представник зможе індивідуально поскаржитись про це до Комітету ООН.

Факультативний протокол до Конвенції про права дитини набирає чинності для України через 3 місяці з дати здачі на зберігання ратифікаційної грамоти. Однак вже під час обговорення закону депутати почали висловлювати сумніви щодо можливості дотримання цього протоколу.

Оксана Корчинська, народний депутат України

«Ми з вами за більше як 24 роки нашої незалежності підписали майже всі можливі конвенції по дотриманню прав дітей. Але у нас вони кожен день порушуються».

Крім того, до протоколу Україна додає заяву про те, що знімає з себе відповідальність за дітей на окупованих територіях.

«Україна заявляє, що на період тимчасової окупації Автономної Республіки Крим внаслідок збройної агресії Російської Федерації, а також в окремих районах Донецької та Луганської областей України застосування та виконання Україною зобов'язань за Факультативним протоколом до Конвенції про права дитини щодо процедури повідомлень на цих територіях є обмеженим і не гарантується».
 
MAGNOLIA.ORG
джерело: телеканал «ЧП.INFO»

 

Додай свій коментар