Основні принципи Закону щодо посиленого соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми

Вчора, 26 січня, Верховна Рада прийняла Закон щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми.

Вперше законодавчо прописано, що сім’я є найкращою умовою для успішного розвитку дитини. Документ також визначає порядок захисту дітей, переміщених із зони АТО та тимчасово окупованих територій, а також узагальнює досвід, напрацьований в сфері профілактики соціального сирітства.

Часто новий документ називають ще «про патронатні сім’ї». Але він на багато ширший, - каже Зінаїда Кияниця, заступник директора Партнерства «Кожній дитині» та ініціатор Закону 2254.

«Як на мене, важливо, що відтепер визначена категорія «діти, які опинилися у складних життєвих обставинах». Раніше ця категорія у нас законодавчо не була прописана. Тепер з’явилася стаття «Захист дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах». Прописано, щоб допомогти дитині, потрібно спочатку все зробити, щоб вона залишилася в свої сім’ї, а патронатна сім’я  - це як один із способів повернення дитини до рідних батьків, - пояснює Зінаїда Кияниця.

Також вона підкреслила важливість появи механізму захисту дитини та підтримки сім’ї з дітьми, в тому числі сімей вимушених переселенців на законодавчому рівні. 

«Прописано важливий принцип «дії в найкращих інтересах дитини», - коментує Зінаїда Кияниця, - Тобто, як діяти для забезпечення найкращих інтересів дитини. Ці рішення спрямовуватимуться відповідно до віку дитини, її статі, стану здоров’я, особливостей розвитку, життєвого досвіду, сімейної та культурної приналежності та враховують думку дитини.

У нас ніхто не питає дітей, які потрапляють в інтернат чи притулок, куди вони хочуть. Важливим є саме оцінка потреб. Або, наприклад, на сьогодні, щоб вирішити з ким дитині буде краще: з мамою чи татом під час розлучення батьків, проводиться акт обстеження житлово-побутових умов, а не інтересів дитини. В кого кращі умови, з тим і рекомендовано бути дитині. Але це не завжди відповідає її інтересам. Тепер ми маємо інший принцип – оцінка потреб дитини».
 

ВГО "МАГНОЛІЯ"

Додай свій коментар