Add new comment

Українська держава зобов’язана забезпечити право неповнолітніх на відновне правосуддя, яке дозволяє вилучати дітей з кримінального процесу, і медіація є одним з ефективних механізмів для цього.

 

Як передає кореспондент Центру інформації з прав людини, про це заявила голова представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джованна Барберіс 13 липня під час круглого столу в Києві, організованого ГО "Інститут миру та порозуміння".

 

"Ратифікувавши Конвенцію ООН про права дитини, Україна взяла на себе зобов’язання щодо удосконалення системи юстиції щодо неповнолітніх, яка має заохочувати застосування альтернативних та відновних заходів реагування на правопорушення неповнолітніх. Ці заходи віддають пріоритет формам відповідальності не пов’язаним із ув’язненням, а таким, які сприяють примиренню та відновленню стосунків", - сказала Барберіс.

 

І додала, що  саме медіація є такою формою, яка допомагає вилучити дітей з кримінального процесу.

 

"Затвердивши в 2015 році Національну стратегію у сфері прав людини до 2020 року, уряд України чітко визначив напрямки щодо впровадження ефективної системи правосуддя щодо неповнолітніх з урахуванням міжнародних стандартів. ЮНІСЕФ і надалі буде підтримувати реформи у сфері ювенальної юстиції", - зазначила  Барберіс.

 

Присутня на заході представник начальника управління з питань дотримання прав дитини, недискримінації та ґендерної рівності Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Аксана Філіпішина відзначила, що введення механізмів відновного правосуддя є дуже своєчасним з огляду на те, що в Україні є близько 8 млн дітей, які через військові дії в країні піддаються ризику стати правопорушниками. Це, зокрема, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах через вимушене переселення з окупованих територій, а також діти з сімей учасників АТО.

 

"Відновне правосуддя є концепцією подолання злочинності, і ця концепція характеризується повагою до гідності та рівності кожної особи, сприяє налагодженню, взаєморозуміння та розбудові соціальної гармонії шляхом зцілення та відновлення потерпілих, правопорушників та громад", - каже директор Інституту миру та порозуміння Роман Коваль.

 

Учасники круглого столу обговорили модель, за якою буде розроблений та випробуваний механізм виведення дітей з системи правосуддя за допомогою медіації та можливий розвиток альтернатив ув’язненню в Україні. На круглому столі було також презентовано український та грузинський досвід запровадження відновного правосуддя щодо неповнолітніх.

 

Відновне правосуддя – це вирішення правового конфлікту, при якому залучається потерпілий, правопорушник, їхнє соціальне оточення, організації, що займаються питаннями правосуддя, та представники громади. Програми відновного правосуддя ґрунтуються на базовому принципі про те, що злочинна поведінка не лише порушує закон, але також завдає шкоди потерпілим й усій громаді.

 

Відновне правосуддя є процесом вирішення правового конфлікту шляхом фокусування уваги на відновленні заподіяної потерпілим шкоди, породження у правопорушниках почуття відповідальності за їхні дії та також залучення громади до розв’язання цього конфлікту. 

 

Участь сторін складає важливу частину процесу, що робить наголос на побудові стосунків, примиренні та розробленні угод між потерпілими та правопорушниками щодо бажаних результатів та відшкодувань.

Джерело: Центр інформації про права людини